onsdag, april 29

En lättsmält insats för miljön

Dagens lättsmälta miljötips är både enkelt och bra. Istället för att äta ost på mackan idag, gör hummus! Hummus är inte bara helt fritt från laktos, gluten och hela baletten. Ur miljöaspekt är kikärtor (som är den största beståndsdelen i hummus) helt otroligt bauta. Baljväxter såsom ärtor och bönor har nämnligen den unika förmågan att de kan binda kväve direkt från atmosfären. Detta är muchos braigus eftersom kvävegaser bidrar till växthuseffekten. Ytterligare ett plus är att kikärtor inte kräver ens i närheten av den mängden vatten som det krävs för att producera ett kilo ost, 5000 liter! Dessutom är kikärtor en bra källa till protein.

Men ja, här kommer en liten bildserie som visar för er o-händiga hur man gör hummus!

Här är alla ingredienser som jag använde (minus kryddorna). Vi har citronjuice, olivolja, vitlök och kikärtor. Plus lite svartpeppar. Ekologiskt rakt igenom, och allt utom olivoljan (som är chiliensk) går att köpa på Ica.

1. Börja med att skölja ärtorna i ett durkslag så att du slipper göra hummus på ärtor som smakar burk.

2. Sedan kommer kryddandet! Spiskummin, örtsalt, cayennepeppar och paprikapulver. Några direkta mängder tänker jag inte sätta ut eftersom inte alla vill ha den lika stark!

3. Ös på någon matsked olivolja.

4. Och så någon matsked citronsaft.

5. Häll på ungefär en halv deciliter vatten och ös på med mixerstaven tills det blir till en slät massa. Smaka av med ev. mer örtsalt, kryddor och citronsaft.

6. Färdigt! Bred på en knäckemacka och släng på lite ekologisk ruccola och några skivor svenskodlad gurka.

7. Sedan är det bara att skela och äta! Lycka till med att dissa ostmackorna!

Inga kommentarer: