onsdag, december 30

hennes mage lystes upp som en eldflugas kropp - starkare än hundratusen oskulder som älskade för första gångenDen här boken läser jag just nu. Handlar om den 20-årige ukrainaren Alexander som får åka med som tolk när hans inbillningsblinda farfar ska guida Jonathan Safran Foer (en författare som skriver om sig själv, skumt men roligt) till en by för att hitta den som räddade hans förfäder från nazisterna. Alexander har lärt sig engelska med hjälp av ett förlegat synonymlexion, vilket gör att hans språk är helknasigt och alldeles alldeles underbart. Fast det finaste är historian om Jonathans morfars farfars farmor som ligger inflätad i själva berättelsen. Plus att Alexander jämt säger "förstklassig" istället för "bra" samt att hans farfars hund heter Sammy Davies Junior, Junior. Boken rekomenderas dock inte att bli läst på kollektivtrafik ifall man bryr sig om vad folk tror om en. Jag sitter och växlar mellan gapskratt och tysta snyftningar när jag läser boken. Har gjort kanske 20 hundöron på den trots att det är en skolbiblioteksbok. Jisses vilken rebell jag är.

2 kommentarer:

Anonym sa...

AAAAaarrrrghghhh se inte filmen Everything is illuminated om du inte är chill med en helt menlös Eliyah (stavning?) Wood som amerikanen..! Killen som spelar den unga ukrainaren är dock lika tuff som i boken, men inte ens det hjälper det faktum att en bok med så tvära kast och små inflätningar som den där inte gör sig som film...

Dock är Safran Foers andra bok helt guld, fantastisk, makalös, bla bla om du inte satt tänderna i den redan. Den heter Extremely loud and incredibly close.

/ mitt ordverifieringord är SLYGMET = ballt

Karin-Barin sa...

Men vad fanken, Elijah Wood kan ju inte spela Safran Foer! Visserligen är han ju tänkt att vara en lite mesigt missanpassad amerikan som varken äter kött eller gillar hundar. Håller dock med dig, det är en bok som nog bäst gör sig som bok.

Har faktiskt tänkt läsa den boken, måste bara läsa ut den här först. Åh, längtarlängtar, den verkar sannerligen förstklassig.

Ordverifieringsord? Qué?